Den norske vegankokeboken

Jeg har vært vegetarianer i 17 år nå. Jeg er glad i god mat, men jeg er ikke så glad i å lage mat. Det er et vanskelig dillemma for jeg blir jo sulten, men har for det meste lite lyst eller ork til å bruke hjerneceller på hva jeg skal lage til middag, hva jeg trenger av ingredienser og ikke minst hvor mye planlegging som kreves. Akkurat den siste er kritisk for meg. Jeg har en haug med veggis kokebøker, og jeg leter etter inspirasjon et par ganger i måneden. Hver gang jeg finner en oppskrift så er det ofte med rare måleenheter. Det var ikke før omtrent et år siden (av en alder på 33) jeg skjønte at måleenheten cups er å finne på målebegre. Det burde gi en anelse om hvor lite engasjert jeg er på kjøkkenet. Men jeg er veldig glad i mat, altså..

Så var det den hersens ingredienslista med krydre jeg aldri har hørt om før, forunderlige ingredienser som krever en tur innom innvandrerbutikk og nitidig gransking av hylle etter hylle for å se om de har akkurat det jeg er på jakt etter som jeg ikke helt vet hva er.

Når jeg hørte om Den norske vegankokeboken (DNV), så tenkte jeg at dette var vel atter en kokebok med vanskelige ingredienser og hvor matlagingsinteresse er påkrevd for å knekke koden. Det tok endel dager, men tilslutt så tenkte jeg at det var vel ingen skade i om enda en kokebok sto i bokhyllen og støvet litt. Den ville i det minste ha oppskrifter med “rett” målenhet.

Boken lå i postkassen og ventet på meg når jeg kom hjem etter nyttår (kjapt levert!), og i min sedvanlige nysgjerrighet så begynte jeg å bla igjennom boken før leiligheten hadde nærmet seg romtemperatur igjen og kofferten var åpnet. Det første som slo meg var bilder, åh så lekre bilder til omtrent alle oppskriftene. Å se den gode maten med sunnheten lysende mot meg gjorde godt i mitt gamle veggishjerte.

Dermed begynte granskingen av oppskriftene, og det var nå skatten virkelig kom frem. I svært mange oppskrifter så trenger du bare en tur til Rimi for å kjøpe det du trenger. Det er omtrent bare ingredienser som er enkle å få tak i, og som jeg har hørt om før. Et lite tips før du har boken i hånden: Kjøp inn tofu og ha et lite lager i frysen. Og om du er som meg og har prøvd å fryse tofu og resultatet etterpå var mindre heldig: Boken forklarer hvordan du skal behandle tofu. Jeg kan visst behandle tofu på mange måter har jeg nå lært. Det tok bare 17 år å finne ut av det.

I denne boken er det praktiske og enkle tips som enhver kan finne nyttig. Jeg har fått nok av luftige “forslag” som at man bare kan prøve ut nye grønnsaker fra den lokale innvandrersjappa. Jeg har ikke fantasi til å vite hva jeg skal gjøre med nye grønnsaker unntatt å la de få gro i kjøleskapet og lage sitt eget økosystem.  DNV forteller om vegetariske tacokrydder med veggis mince(kjøttdeig) som man kan få kjøpt i enkelte butikker, spesifikke krydre, sauser etc. som jeg har hørt om før og vet hvor jeg kan finne. Du finner luftige forslag ala “prøv gjerne andre krydre for variasjon” i denne boken også, men da har det blitt gitt et håndfast forslag først.

Så til min synd… egg. Jeg spiser egg imot min egen vilje. Jeg har gitt opp egg over lengre tid flere ganger, men så er det alltid noe som hanker meg inn igjen. Som oftest kaker, jeg er glad i det. DNV har mange kakeoppskrifter uten egg inkludert mine favoritter: vafler og eplekake. Det er en oppskrift på sjokoladekake der også. Jeg har ikke prøvd å lage den, men når jeg ser på bildet så ser det ut til å være voksen versjonen av sjokoladekake. Jeg elsker barnebursdag sjokoladekaker, og jeg ønsker så sårt en eggfri oppskrift på det.

Jeg prøvde meg på curry ris oppskriften i boken. Det var forunderlig å ha epler i en risrett, og det var ikke helt min greie. I tillegg var ikke salt inkludert i oppskriften, så jeg endte opp med et lag “allaround” krydder. Jeg lærte enda en ting. Første gangen skal jeg lage oppskriften slik boken sier, for det er veldig nyttig. Neste gang skal jeg tilpasse den slik jeg liker det best – ikke nødvendigvis med krydder, men med andre grønnsaker. For maten var god, men jeg vet hvordan jeg vil like den enda bedre. Ikke at det er første gang jeg har gjort det, men det er første gang resultatet ble så bra ved første forsøk. Og det er kanskje første (tredje) gang jeg faktisk fulgte en oppskrift til punkt og prikke.

Ved oppskriftene så er det angitt ca. hvor lang tid det tar å lage retten. Det stemte ganske bra med meg, bare legg på en ekstra 10 minutter for TTT – ting tar tid.

Boken har et eget kapittel for pålegg, lunsj og frokost – et område hvor jeg er grundig lei av brødskiver med ost på.

DNV har egne guider for seitan og burgere. Flott!

Som en konklusjon på det hele så er det beste med boken at 98% av ingrediensene kan du finne på Rimi og guidene er fine å ha. Denne boken tar for seg fundamentet ved matlaging og gir mange tips som har gjort meg klokere rundt matlaging og gir meg kunnskap jeg kan bruke utenfor boken og dens oppskrifter. Oppskriftene er enkle, og det tar meg bare noen minutter å finne oppskrifter jeg kan lage. Og for meg så er dette faktisk en liten revolusjon. Takk! Jeg trengte det sårt.

About Haridasi

integrity - the state of being whole, entire, or undiminished.
This entry was posted in Health, Inspiration & reviews, Norsk and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Den norske vegankokeboken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *