Kolikk Del 2

“Nyt spedbarnstiden” har jeg hørt fra flere personer, og jeg har virkelig lurt på hva de snakker om. Når de smiler rundt 5 uker gammel og etterhvert ler littegranne, så er ungen den skjønneste i verden – men det utgjør jo bare 5 minutter av 24 timer i døgnet. Resten av døgnet består av såvidt litt søvn, skriking, mating, skriking, bleieskiftarbeider, skriking, skriking, skriking…. også mat, skriking etc. Når man i tillegg har en unge som holder det gående fra 7/8 om morgenen til 22 om kvelden, uten å sove på dagtid, så er man fullstendig utslitt, ødelagt, desperat etc.

Jeg lærte etterhvert at det gjelder å holde kjeft om hvordan desperasjonen oste ut av meg (selv om jeg glemmer det like fort også), for selv foreldre som har barn forstår ikke hvor desperat og ødelagt man blir når man har en unge med kolikk. Setninger som begynner med eller man kan putte “det er jo bare ….” foran viste meg hvor uvitende de faktisk var.

Det varer jo bare i tre måneder. De kunne lik så godt sagt tre år. Det hjelper ikke å høre det når man sitter og surfer på pakketurer til Thailand og er bare dager unna å pakke kofferten og stikke. Noen ganger så lever man ikke fra dag til dag, men time for time.

Det er jo bare å gi opp… melk, løk, kål… ja, egentlig slutt å spis og bare produser brystmelk. På to uker etter jeg kom hjem fra sykehuset mistet jeg åtte kilo fordi imellom fullpumping og kolikkunge så er det svært vanskelig å ta vare på seg selv og tenke mat, ikke minst hva slags mat. Men nå skal det sies jeg prøvde, det var faktisk det som gjorde at jeg tilslutt fikk mistanke om melkeallergi.

Kanskje du skal snakke med helsesøstra om depresjon. Denne fikk jeg høre fra flere, og den er nedlatende selv om de som sier det gjør det med de beste hensikter. Prøv å eksistere flere uker uten søvn, ha en unge som hylskriker dag inn og dag ut, være nødt til å gå med ungen og ha han tett inntil seg hele dagen fordi han sover ikke etc. og se hvordan humøret ditt blir. Nei, det er ikke depresjon, det er rett og slett en tøff og krevende situasjon.

De gangene jeg har klart å bevege meg ut av huset (for hvem vil vel egentlig ta med en kolikkunge ut?), så jeg misunnelig på mødrene som satt på cafe med unger som sov eller hadde ungen rolig i fanget. Følte de seg like desperat som meg? Går de like mye i en tåke pga søvnmangel eller går langs gata og prøver å holde tårene vekk samtidig som ungen hylskriker i vogna? Men jeg var jo en av de som akkurat der og da hadde klart å lure meg ut – som oftest pga av en avtale hos helsestasjon eller tur på apoteket e.l.

Men nå som Simon er 9 uker, så har vi fått kontroll på kolikken. Han er fortsatt mye grinete og er veldig tydelig når han vil noe, men nå tror jeg at det er innenfor vanlige former. Vi prøvde disse tingene:

Minifom – Fantastisk! Da vi begynte med dette fikk vi en ny unge. Det fjerner luft ifra magen til ungen. Minifom’en tok vekk hylskrikingen, og etter dette trodde vi at Simon gråt like mye som “vanlige” barn, men det viste seg å ikke stemme.

Althera – morsmelkerstatning for babyer med melkeallergi. Dette var gjennombrudd nr. to. Fra første flaske vi gav han, så sov han fra kl. halv tre på ettermiddagen til syv neste morgen (bare avbrutt av at han spiste mat med øynene lukket). Dagen etterpå så var utslettet hans borte, og huden var nydelig. 40% av alle babyer med kolikk har melkeallergi. Etterpå har han blitt mye roligere og man kan legge han ned på et teppe e.l. i 10 minutter uten at han begynner å gråte, han har soveperioder på dagtid, sover roligere om natten. Det er en annen hverdag som er enklere å håndtere. Jeg kommer nok til å skrive et eget innlegg om nettopp melkeallergi etterhvert.

Dr. Brown flasker – gjelder flaskebarn. I motsetning til Avent-flaskene som påstår skal hjelpe mot kolikk og lyver deg rett i ansiktet, så funker faktisk Dr. Brown. Ungen får i seg lite luft ved mating, og gir klare rap etter mating og man trenger ikke å vente i en halvtime på rapen. Fås kjøpt på apoteket og i baby butikker.

Sukkervann – dette hjalp oss *kun* når det var 2 spiseskjeer med sukker i 1 dl vann, og gis eksakt når  ungen hylskriker. Ikke hvis det er gråting.

Amme-/fenikkelte – gi ungen 5 ml. med dette til hver måltid. Dette hjalp, men jeg var ikke flink nok til å gi dette ved hvert måltid. Jeg foretrekker fortsatt minifom.

Manuellterapeut – Dette blir brukt ved KISS/KIDD og man får gjerne høre manuellterapeut og kiropraktor om hverandre ved kolikk. Manuellterapeut er gratis, mens ved kiropraktor ruller kronene og jeg vet ikke om det er noe forskjell i hva de to gjør. Vi prøvde manuellterapeut, og det gjorde at Simon beveget hode mer begge veier. Han foretrakk å sove på en side med hodet, og hadde allerede begynt å få litt avflatet hode pga det. Simon var veldig stiv i kroppen, så når vi ikke merket så stor forskjell etter time nr. en så fikk vi komme inn til en time til. Da var Simon fin og avslappet i kroppen (da hadde vi begynt med morsmelkerstatning mot melkeallergi), og manuellterapeuten så ikke noe grunn til at vi skulle komme igjen. Utover mer bevegelighet i hodet, så har vi ikke merket noe forskjell.

 

Jeg leste på nettsider at det var vanlig at nyfødte sov mellom 10,5 – 20 timer i døgnet, og Simon sov ikke en gang 10,5 timer når det sto på som værst.  Nå sover han mere, men jeg lurer fortsatt på hva som er “normalt” hele tiden. Og jeg klarer enda ikke for mitt gode liv å forstå at folk velger å få en unge, for ikke å snakke om flere.

Men – dette innlegget ble faktisk skrevet på cafe, mens Simon lå ved siden av. Kun avbrutt av “inn med tutt” x antall ganger mens han sov, og en mating. Det er eksemplarisk! Victory! Ja, det høres bare så bedre ut på engelsk, enn ordet “seier” på norsk. Har ikke helt den samme scwhuungen.

 

About Haridasi

integrity - the state of being whole, entire, or undiminished.
This entry was posted in Health & Wellbeing, Norsk and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kolikk Del 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *